Метод проблемно-орієнтованих оцінок Г.М. Доброва та аналіз ефективності діяльності наукових установ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15407/sofs2024.02.026

Ключові слова:

Г.М. Добров, проблемно-орієнтовані оцінки, науково-технічний потенціал, показники, результати, цілі розвитку

Анотація

Розглянуто основні положення розроблених Г. М. Добровим проблемно-орієнтованих оцінок (ПОО) науково-технічного потенціалу. Продемонстровано, що свого часу це був важливий крок на шляху удосконалення оцінювання у сфері науки. Показано, що ПОО стали однією з перших вдалих спроб комплексного оцінювання завдяки поєднанню кількісних і якісних характеристик потенціалу. ПОО давали змогу формулювати прямі та обернені задачі під час планування досліджень, тобто можна було починати з аналізу наявного потенціалу і переходити до визначення його відповідності цілям або ж конструювати «ідеальний» потенціал під ту чи іншу ціль. У реальності процес мав бути ітеративним, коли обидва підходи взаємодіють один з одним. З методологічного погляду ПОО відіграли позитивну роль для розвитку методів оцінювання. Показано, що ПОО — це по суті різновид нормативного методу. Їх використання допомогло краще зрозуміти складність функціонування сучасних систем організації науки і удосконалити підходи до формування цілей розвитку; вони фактично стали прикладом переходу до багатомірного аналізу наукових організацій. Можна сказати, що ПОО передували застосуванню методів бенчмаркінгу, які зараз набувають все більшої популярності. Досвід застосування ПОО може бути корисним у створенні оновлених методів оцінювання в сфері досліджень і розробок, зокрема в оцінюванні відповідності потенціалу наукових організацій сучасним завданням, які постають перед ними і країною загалом у ці складні часи.

Посилання

Маліцький Б.А. Прикладне наукознавство. Київ: Фенікс, 2007. 434 с.

Малицкий Б.А., Васина М.В. Формирование и эволюция науковедческой школы Доброва. Наука та наукознавство. 1998. № 4. С. 8—11.

Рыбачук В.П., Виденина Н.Г. Наукометрическое измерение научной деятельности Г.М. Доброва. Наука та наукознавство. 2009. № 1. С. 24—43.

Глушков В.М., Добров Г.М., Терещенко В.И. Беседы об управлении. Москва: Наука, 1974. 224 с.

Добров Г.М., Тонкаль В.Е., Савельев А.А., Малицкий Б.А. Научно-технический потенциал: структура, динамика, эффективность. Киев: Наукова думка, 1987. 212 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-07

Як цитувати

Єгоров, І. (2024). Метод проблемно-орієнтованих оцінок Г.М. Доброва та аналіз ефективності діяльності наукових установ. Наука та наукознавство, 2(124). https://doi.org/10.15407/sofs2024.02.026

Номер

Розділ

Добровські читання