Роль аграрної науки у вирішенні проблеми продовольчої безпеки держави в умовах воєнного стану
DOI:
https://doi.org/10.15407/sofs2023.02.023Ключові слова:
воєнний стан, Національна академія аграрних наук України, наукові установи, продовольча безпека, сільськогосподарська продукціяАнотація
У статті висвітлено основні напрями діяльності Національної академії аграрних наук України (НААН) в умовах воєнного стану. Зазначено, що роботу наукових установ НААН, крім виконання планових завдань науково-дослідної та експериментальної діяльності, спрямовано на вирішення актуальних проблем продовольчої безпеки держави в умовах воєнного стану. Наведено напрями наукового забезпечення досягнення продовольчої безпеки та конкретні приклади роботи вчених НААН у різних галузях аграрного сектору. Надано докладну інформацію про допомогу Збройним силам України та територіальній обороні. Зазначено, що бойові дії на території України суттєво ускладнили діяльність наукових установ і підприємств НААН, пошкоджено низку об’єктів наукової інфраструктури НААН; негативного впливу зазнав майже весь спектр основних ґрунтів України, проте найбільше постраждали родючі чорноземи, які постійно знаходяться в епіцентрі активних бойових дій. У зв’язку зі змінами клімату селекційна робота НААН спрямована на створення нових високопродуктивних сортів і гібридів з 259 культур, адаптованих до ґрунтово-кліматичних умов України. У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, нараховується 2522 сорти і гібриди селекції установ НААН. За останній час до реєстру занесено 98 нових сортів і гібридів основних сільськогосподарських культур, 127 — передано для проведення державної науково-технічної експертизи. Збережено генофонд української птиці та забезпечено інкубаційним яйцем домогосподарства з 20 регіонів України. Зазначено, що в умовах воєнного стану НААН продовжує співпрацювати із закордонними партнерами.
Посилання
Франчук В., Копитко М., Мельник С. Забезпечення продовольчої безпеки України в умовах мінливого безпекового середовища. Вчені записки Університету «КРОК». 2022. № 3 (67). С. 9—17. https://doi.org/10.31732/2663-2209- 2022-67-9-17
Лагодієнко В., Франчук В., Дзюрах Ю., Мельник С., Шупрудько Н., Гобела В. Продовольча безпека України: Оцінка факторів упливу, поствоєнні тенденції та шляхи забезпечення. Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії і практики. 2022. № 5 (46), С. 427—437. https://doi.org/10.55643/fcaptp.5.46.2022.3891
Харабовський Ю.І. (2020). Теоретичні основи забезпечення продовольчої безпеки. Вчені записки ТНУ ім. В. І. Вернадського. Серія: Економіка і управління. 2020. Т. 31 (70). № 6. С. 78—82. https://doi.org/10.32838/2523-4803/70-6-13
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Наука та наукознавство
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.