ІННОВАЦІЙНІ ПРОПОЗИЦІЇ ДЛЯ ВПРОВАДЖЕННЯ КОМПЛЕКСНИХ ДІЄТИЧНИХ ДОБАВОК ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ ТА ХЕЛІКОБАКТЕРІОЗІ ШЛУНКА

Автор(и)

  • І.П. Крисюк Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України
  • О.О. Гудкова Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України
  • С.Г. Шандренко Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України

DOI:

https://doi.org/10.15407/scine14.05.034

Ключові слова:

дієтична добавка, діабет, хелікобактеріоз, гліцин, лізин, N-ацетилцистеїн, карбамід, срібла нітрат

Анотація

Вступ. Захворювання на цукровий діабет та патології шлунково-кишкового тракту є одними з найбільш поширених захворювань сучасного суспільства. В Україні зростає кількість хворих на діабет, а захворювання шлунково-кишкового тракту, ініційовані Helicobacter pylori, мають стрімку динаміку зростання через побутовий характер
розповсюдження бактерії.
Проблематика. В Інституті біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України на основі результатів фундаментальних
досліджень розроблено дієтичні добавки для профілактики та зменшення негативних наслідків цукрового діабету
(«Комплексна дієтична добавка при гіперкарбонільному стані») та патології шлунково- кишкового тракту («Комплексна дієтична добавка при хелікобактеріозі»).
Мета. Оцінити ефективність застосування розроблених дієтичних добавок.
Матеріали й методи. Ефективність розроблених харчових добавок підтверджено дослідами in vivo. Cтупінь
інфікованості H. рylori визначали методом неінвазивного прямого уреазного тесту за допомогою апарату «Гелікотестер».
Результати. Показано високу ефективність розроблених комплексних добавок, оскільки при вживанні дієтичної добавки за цукрового діабету зменшувався вміст токсичних складових (зниження загальної кількості альдегідів,
карбонільних груп протеїнів, постсинтетичних модифікацій протеїнів), що, відповідно, гальмує розвиток ускладнень цієї патології, а вживання дієтичної добавки при хелікобактеріозі призводить до зниження рівня інфікованості шлунка бактерією Helicobacter pylori, що сприяє профілактиці низки захворювань шлунково-кишкового трактуВисновки. Розроблені дієтичні добавки містять дешеві та стійкі до зберігання компоненти, дозволяють
ефективно зменшити вміст токсичних складових за цукрового діабету та прояви окремих захворювань шлунковокишкового тракту, покращити функціонування організму, підтримати його працездатність і загальний стан здоров’я.
Автори шукають зацікавлених осіб для співпраці з питань впровадження у виробництво розроблених дієтичних
добавок

Посилання

Patent of Ukraine 116503 UA. Komisarenko S. V., Shandrenko S. G., Zaharina G. M. Kompleksna dietychna dobavka pry helicobakteriozi. [in Ukrainian].

Patent of Ukraine 125508 UA. Krysiuk I. P., Shandrenko S. G., Volodina T.T. Кompleksna dietychna dobavka pry hiperkarbonilnomu stany. [in Ukrainian].

Michael, J., Fowler, M. D. (2008). Microvascular and Macrovascular Complications of Diabetes. Clinical Diabetes, 26(2), 77–82.

https://doi.org/10.2337/diaclin.26.2.77

Prudius, P. G., Vlasenko, M. V., Hurina, N. I., Majstruk, S. B. (2010). Problema obliku hronichnyh uskladnen’ u hvoryh na zukrovyj diabet. International journal of endocrinology (IEJ), 8(32), 49–52 [in Ukrainian].

Boehm, B. O., Schilling, S., Rosinger, S., Lang, G. E., Lang, G. K., Kientsch-Engel, R., Stahl, P. (2004). Elevated serum levels of N(epsilon)-carboxymethyl-lysine, an advanced glycation end product, are associated with proliferative diabetic retinopathy and macular oedema. Diabetologia, 47(8), 1376-1379.

https://doi.org/10.1007/s00125-004-1455-y

Zapadnjuk, V. I., Kuprash, L. P., Zaika, M. U., Bezverhaja, I. S. (1982). Aminoacids in medicine. Kiev: Zdorov’е [in Russian].

Sever’janova, L. A., Dolgintzev, M. E. (2007). Sovremennye predstavlenija o dejstvii aminokisloty L-lizina na nervnuju I imunnyjy reguljatornye sistemy. Kursk scientific and practical bulletin “Man and his health”, 2, 67–79 [in Russian].

Patent of Russia №2400822. Zakir’janov A. R., Velikij D. A., Onischenko N. A., Klimenko E. D., Pozdnjakov O. M. Sposob modelirovanija saharnogo diabeta I tipa u krys [in Russian].

Nq, T. M., Fock, K. M., Ho, J., Tan, A. L., Chia, S. C., Yap, C. K., Chew, C. N., Chee, E. N. (1992). Clotest (rapid urease test) in the diagnosis of Helicobacter pylori infection. Singapore Med. J., 33(6), 568–569.

Stolte, М., Meining, А. (1998). Helicobacter pylori and Gastric Cancer. The Oncologist April, 3(2), 124-128.

https://doi.org/10.1634/theoncologist.3-2-124

Dixon, M., Webb, E. C. (1966). Enzymes. Moskva: Mir [in Russian].

Greig, M. A., Neithercut, W. D, Hossak, M., McColol, R. T. L. (1991). Harnessing of urease activity of Helicobacter pylori to induce self-destruction of the bacterium. J. Clin. Pathol., 44, 157-159.

https://doi.org/10.1136/jcp.44.2.157

Wang, X., Wu, L., Aouffen, M., Mateescu, M. A., Nadeau, R., Wang, R. (1999). Novel cardiac protective effects of urea: from shark to rat. British Journal of Pharmacology, 128(7), 1477-1484.

https://doi.org/10.1038/sj.bjp.0702944

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-03

Як цитувати

Крисюк, І., Гудкова, О., & Шандренко, С. (2024). ІННОВАЦІЙНІ ПРОПОЗИЦІЇ ДЛЯ ВПРОВАДЖЕННЯ КОМПЛЕКСНИХ ДІЄТИЧНИХ ДОБАВОК ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ ТА ХЕЛІКОБАКТЕРІОЗІ ШЛУНКА. Science and Innovation, 14(5), 34–38. https://doi.org/10.15407/scine14.05.034

Номер

Розділ

Scientific Basis of Innovation Activities