КІНЕТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРИРОДНИХ АНТИОКСИДАНТІВ РОСЛИННИХ ОЛІЙ
DOI:
https://doi.org/10.15407/scine11.04.030Ключові слова:
олії, окиснення, графічний метод Цепалова, кінетичні параметри, метод DPPH, антиоксидантна активність.Анотація
Проведено визначення показників окиснюваності соняшникової, кукурудзяної, горіхової, пальмової та пальмоядрової олій графічним методом Цепалова та методом DPPH. Показано вплив природних антиоксидантів олій та ступеня ненасиченості жирних кислот на швидкість процесу окиснення. Методи можуть бути використані з метою прогнозування окиснювальної стабільності олій при зберіганні.
Посилання
Jashin Ja.I., Ryzhnev V.Ju., Jashin A.Ja., Chernousova N.I. Prirodnye antioksidanty. Soderzhanie v pishhevyh produktah i ih vlijanie na zdorov’e i starenie cheloveka. Moskva: TransLit, 2009 [in Russian].
Roginsky V.A., Lissi E.A. Review of methods to determine chain-breaking antioxidant activity in food. Food Chem. 2005, 92: 235—254.
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.08.004
Kalinichenko A.A., Arsen’eva L.Ju., Ivanov S.V. i dr. Sposob jekspressnogo opredelenija otdel’nyh pokazatelej kachestv masla greckogo oreha po signalam analizatora «jelektronnyj nos». Vestnik VGUIT. 2014, 1: 153—158 [in Russian].
Kulisic T., Radonic A., Katalinic V., Milos M. Use of different methods for testing antioxidative activity of oregano essential oil. Food Chemistry. 2004, 85: 633—640.
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2003.07.024
Hrapova N.G., Skibida I.P., Misin V.M. Kineticheskie harakteristiki prirodnyh antioksidantov rastitel’nyh masel. Himicheskaja fizika. 2010, 29(6): 76—80 [in Russian].
Piven’ O.M. Tehnologija stabilizacii’ harchovyh zhyriv shhodo okysnjuval’nogo psuvannja: avtoref. dys. na zdobuttja nauk. stupenja kand. tehn. nauk: spec. 05.18.06 «Tehnologija zhyriv, efirnyh masel i parfumerno-kosmetychnyh produktiv». Harkiv: NTU HPI, 2007 [in Ukrainian].
Denisov E.T. Ciklicheskie mehanizmy obryva cepej v reakcijah okislenija organicheskih soedinenij. Uspehi himii. 1996, 65(6): 547—563 [in Russian].
DSTU ISO 9936:2004 Zhyry tvarynni i roslynni ta olii’. Vyznachennja vmistu tokoferoliv i tokotryjenoliv. Metod vysokoefektyvnoi’ ridynnoi’ hromatografii’ (ISO 9936: 1997, IDT). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny, 2004 [in Ukrainian].
DSTU 4570:2006. Zhyry roslynni ta olii’. Metod vyznachennja peroksydnogo chysla. Kyiv Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny, 2007 [in Ukrainian].
Cepalov V.F., Haritonov A.A., Gladyshev G.P., Jemmanujel’ N.M Opredelenie konstanty skorosti i kojefficientov ingibirovanija stabilizatorov s pomoshh’ju model’noj reakcii. Kinetika i kataliz. 1977, 6: 1395—1402 [in Russian].
Guseva D.A., Prozorovskaja N.N., Shironin A.V. i dr. An tioksidantnaja aktivnost’ rastitel’nyh masel s raznym sootnosheniem omega-6/omega-3 zhirnyh kislot. Biomedicinskaja himija. 2010, 56(3): 342—350 [in Russian].
Volkov V.A., Pahomov P.M. Kinetika vzaimodejstvija ra dikala DFPG s jekstraktivnymi veshhestvami rastenij v razlichnyh sredah. Polzunovskij vestnik. 2008, 3: 309—313 [in Russian].
Molyneux P. The use of the stable free radical diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) for estimating antioxidant activity. Songklanakarin J. Sci. Technol. 2004, 26(2): 211—219.
Goupy P., Dufour C., Loonis M., Dangles O. Quantitative Kinetic Analysis ol Hydrogen Transfer Reactions from Dietary Polyphenols to the DPPH Radical. J. Agric. Food Chem. 2003, 51: 615—622.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Положення про авторські права Автори, які публікуються у журналі «Наука та інновації», погоджуються на такі умови: Автори зберігають авторські права та надають журналу право першої публікації. Автори можуть вступати в окремі, додаткові договірні угоди для не ексклюзивного розповсюдження надрукованої у журналі «Наука та інновації» версії своєї роботи (статті) (наприклад, розмістити її в інституційному сховищі або опублікувати в своїй книзі), із підтвердженням її первинної публікації у журналі «Наука та інновації». Авторам дозволено розміщувати свою роботу в Інтернеті (наприклад, в інституційних сховищах або на їх веб-сайті).
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.