ОТРИМАННЯ І ВЛАСТИВОСТІ ВИСОКОДИСПЕРГОВАНИХ ПРОДУКТІВ З РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ

Автор(и)

  • Т.М. Бурушкіна Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», Київ
  • В.В. Ратушняк Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», Київ
  • В.І. Количєв Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», Київ
  • В.М. Преподобний Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», Київ
  • Ю.О. Плотніков Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», Київ

DOI:

https://doi.org/10.15407/scine11.03.035

Ключові слова:

агрегативно сталі емульсійно-суспензійні системи, цілісна рослинна сировина, диспергатор-гомогенізатор.

Анотація

Створено умови маловідхідного перетворення цілісної зернобобової сировини (насіння сої, люпину, амаранту, вівса, пшениці, гречки) у високодисперсні емульсійно-суспензійні рідкі і пастоподібні системи, яким притаманна здатність до агрегативної сталості протягом 5–15 діб без використання стабілізаторів і емульгаторів. Системи мають практично повний набір їстивних, біологічно активних речовин і мінеральних компонентів вихідних рослин.

Посилання

Bordakov P.P. Soja ta ii harchove znachennja. Harkiv: DVOU–Derzhvydav USRR, 1931 [in Ukrainian].

Zeki Berk. Technology of production of edible flours and protein products from soybeans. Soybeans. Food and Agriculture Organization of United Nations Rome, 1992.

Stroganov D.A. Pishhevaja prom. 2002, N2: 83–86 [in Russian].

Rastitelnyj belok. Perev. s fr. V.G. Dolgopolova. Ed. T.P. Mikulovich. Moskva: Agropromizdat, 1991 [in Russian].

Leshhenko A.K. Kultura soi na Ukraini. Kyiv: Vyd-vo Ukrainskoi akademii silskogospodarskyh nauk, 1962 [in Ukrainian].

Sharkova N.O., Borovskyj V.R. Harchova i pererobna promyslovist. 1993, N12: 19–20 [in Ukrainian].

Patent Ukrainy 83879 MPK 2006 A23L 1/20. Sposib oderzhannja sojevogo moloka. Borovskyj V.R., Ratushnjak V.V. zajavl. 16.06.2006, opubl. 26.08.2008. Bul. N 16 [in Ukrainian].

Netrebskij A.A. Zernovi produkti i kombikormi. 2002, N4: 30–32 [in Russian].

Schmitt A. Aufbau und Arbeitsweise einer Anlage zum Emulgieren und Feindispergieren. Maschinenmarkt. 1983, Bd. 89: 2286–2288 [in German].

Obodovych O.M. Rozroblennja naukovo-tehnichnyh osnov procesiv peremishuvannja i dysperguvannja ridynnyh geterogennyh system ta aparaturne zabezpechennja: avtoref. dys. na zdobuttja stupenja doktora tehnichnyh nauk: spec. 05.18.12. Kyiv, 2009 [in Ukrainian].

Golubev V.N., Kalandadze V.V. Hranenie i pererabotka selhozsyrja. 2007, N4: 51–53 [in Russian].

Urev N.B. Fiziko-himicheskaja dinamika dispersnyh sistem i materialov. V kn.: Sovremennye problemy fizicheskoj himii. Moskva: Izd. Dom «Granica», 2005: 166–192 [in Russian].

Patent Ukrainy 21498 MPK 2006 A23L 1/20 Sposib oderzhannja vodnyh sojevyh dyspersij. Borovskyj V.R., Ratushnjak V.V. zajavl. 09.10.2006, opubl. 15.03.2007, Bul. N 3 [in Ukrainian].

Patent Ukrainy MPK 2012 B01F 7/10 A23N 1/00 Prystrij dlja dysperguvannja ta gomogenizacii. Aljejnikov V.G., Burushkina T.M., Kolychjev V.I., Ratushnjak V.V., Prepodobnyj V.M. zajavl. 24.07.2012, opubl. 12.11.2012, Bul. N 21 [in Ukrainian].

Patent Ukrainy 102350 MPK V01F 7/10 A23N 1/02. Dyspergator-gomogenizator. Aljejnikov V.G., Burushkina T.M., Kolychjev V.I., Ratushnjak V.V, Prepodobnyj V.M. zajavl. 24.07.2012, opubl.25.06.2013, Bul. N 12 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-14

Як цитувати

Бурушкіна, Т., Ратушняк, В., Количєв, В., Преподобний, В., & Плотніков, Ю. (2024). ОТРИМАННЯ І ВЛАСТИВОСТІ ВИСОКОДИСПЕРГОВАНИХ ПРОДУКТІВ З РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ. Science and Innovation, 11(3), 35–44. https://doi.org/10.15407/scine11.03.035

Номер

Розділ

Scientific Framework of Innovation Activity