СЕЛЕКЦІЯ ТРИТИКАЛЕ З ВИСОКОЮ ПРОДУКТИВНІСТЮ ТА ПОЛІПШЕНОЮ ЯКІСТЮ ЗЕРНА
DOI:
https://doi.org/10.15407/scine18.06.113Ключові слова:
багатолінійні сорти, внутрішньовидова гібридизація, гексаплоїдні тритикале, хлібопекарські властивості, селекціяАнотація
Вступ. Еколого-економічні реалії сьогодення змушують замислитися над шляхами розвитку аграрного виробництва. У найближчі роки передбачено створити сучасні високопродуктивні сорти та гібриди, які відповідають умовам клімату й реалізують свій генетичний потенціал на 70—75 %.
Проблематика. Селекція гексаплоїдних тритикале в сучасних умовах спрямована на підвищення врожайності, її стабільності, поліпшення якості зерна при збереженні комплексу адаптивних властивостей.
Мета. Аналіз створення генотипів тритикале з високою продуктивністю та поліпшеною якістю зерна.
Матеріали й методи. Використано польові, лабораторні та математично-статистичні методи дослідження зразків і гібридних популяцій гексаплоїдних тритикале різного еколого-географічного походження та типу розвитку.
Результати. Внутрішньовидовою гібридизацією тритикале 2n = 42 × 2n = 42 з різним типом розвитку було створено 26 сортів. З утворених комбінацій виділено низку ліній з більш пружною й одночасно еластичною клейковиною. Ці лінії стали основою для створення багатолінійних сортів хлібопекарського та універсального призначення з підвищеною якістю хліба ’Амос’, ’Маркіян’, ’Ніканор’. З гібридної популяції Раритет/HAD 7 виділено високопродуктивні тритикале заввишки 40—105 см та надзвичайно еластичною клейковиною. В посушливих умовах 2014—2020 рр.
урожайність зерна кращих низькорослих сортів ’Тимофій’, ’Пудік’ та ’Єлань’ становила в середньому 9,94—10,36 т/га, що перевищувало сорти тритикале ’Раритет’ і ’Baltiko’ та сорт пшениці м’якої ’Подолянка’. Найвищу якість клейковини, тіста та хліба виявлено в сортів ’Пудік’ та ’Єлань’ з субодиницею гліадіну 2* – 7 + 8.
Висновки. Застосування в селекційній практиці методу внутрішньовидової гібридизації в поєднанні з багаторічними випробуваннями гібридних популяцій та ліній у різних екологічних умовах дає змогу створювати короткостеблові високопродуктивні сорти тритикале озимого з поліпшеною якістю зерна, комплексним імунітетом до основних хвороб та високими хлібопекарськими властивостями.
Посилання
Randhawa, H. S., Bona, L., Graf, R. J. (2015). Triticale breeding - progress and prospect. In Triticale (Eds. F. Eudes). Cham, Switzerland: Springer. P. 15-32. https://doi.org/10.1007/978-3-319-22551-7_2
Arseniuk, E. (2019). Recent developments in triticale breeding research and production - an Overview. Journal of Crop Breeding and Genetics, 5(2), 68-73.
Kselikova, V., Vyhnanek, T., Hanaček, P., Martinek, P. (2020). Grain hardness in triticale: a physical and molecular evaluation. Czech Journal of Genetics and Plant Breeding, 56(3), 102-110.
https://doi.org/10.17221/96/2019-CJGPB
Gamayunova, V. V., Sydiakina, O. V., Dvoretskyi, V. F., Markovska, O. Y. (2021). Productivity of spring triticale under conditions of the southern Steppe of Ukraine. Ecological Engineering & Environmental Technology, 22(2), 104-112. https://doi.org/10.12912/27197050/133456
Levchenko, O. S., Kostenko, O. I., Holyk, L. M., Shpakovych, I. V. (2021). The results of using in the breeding process of collection samples of winter triticale in terms of grain quality. Agriculture and crop production: theory and practice, 21(2), 84-92. https://doi.org/10.54651/agri.2021.02.11
Moskalets, T. Z., Vasylkivskyi, S. P., Morgun, B. V., Moskalets, V. І., Moscalets, V. V., Rybalchenko, V. K. (2016). New genotypes and technological indicators of winter triticale. Biotechnologia Acta, 9(1), 79-86. https://doi.org/10.15407/biotech9.01.079
Derejko, A., Studnicki, M., Wójcik-Gront, E., Gacek, E. (2020). Adaptive grainyield patterns of Triticale (×Triticosecale Wittmack) cultivars in six regions of Poland. Agronomy, 10(3), 1-14. https://doi.org/10.3390/agronomy10030415
Rybalka, O. I., Morgun, V. V., Morgun, B. V., Pochynok, V. M. (2015). Agronomic potential and perspectives of triticale. Plant Physiology and Genetics, 47(2), 95-111 [in Ukrainian].
Rybalka, O. I., Morgun, V. V., Morgun, B. V., Polyshchu, S. S. (2019). Genetic background for breeding of new quality classes of wheat (Triticum aestivum L.) and triticale (×Triticosecale Wittmack). Plant Physiology and Genetics, 51(3), 207-240 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.15407/frg2019.03.207
Patent of Ukraine № 44901. Shchypak G. V., Suvorova K. Yu., Panchenko I. A., Chernobab R. A. A method for the creation of winter triticale varieties with improved technological quality indicators of grain [in Ukrainian].
Tkachyk, S. O., Leshchuk, N. V., Prysiazhniuk, O. I. (2016). Methodology of conducting qualification examination of plant varieties for suitability for distribution in Ukraine. General part. Vinnytsia [in Ukrainian].
Leonov, O. Y., Panchenko, I. A., Sklyarevsky, K. M., Rozankevich, O. M., Buryak, L. I., Polyukhina, A. V. (2011). Methodical recommendations for assessing the quality of grain breeding material. Kharkiv [in Ukrainian].
Patent of Ukraine № 81282. Matviets V. G., Matviets N. M., Shelyakina T. A., Ilchenko N.K. Method of determining quality indicators of whole triticale grain on «ИнфраЛЮМ-10» analyzer [in Ukrainian].
Leonov, O. Y., Usova, Z. V., Suvorova, K. Y., Shelyakina, T. A. (2020). Improved method for determining the content of carotenoid pigments in thegrain and flour of soft wheat for breeding research. Kharkiv [in Ukrainian].
Netsvetaev, V. P., Ljutenko, O. V., Pashchenko, L. S., Popkova, N. N. (2009). Grain quality estimations in bread wheat by SDSsedimentation tests. Scientific statements of the Belgorod State University. Series: Natural Sciences, 56-64 [in Russian].
Yarosh, A. V., Ryаbchun, V. K., Leonov, O. Yu., Didenko, S. Yu., Kopytina, L. P., Sakhno, T. V., Shelyakina T. A. (2014). The methodology of assessing of grain hardness of winter bread wheat. Genetic resources of plants, 120-131 [inUkrainian].
Tkachyk, S. O. (2017). Methods of qualification examination of plant varieties for suitability for distribution in Ukraine. Methods for determining the quality of cropproducts. Vinnytsia [in Ukrainian].
Dospiekhov, B. A. (1985). Field experiment technique (with the basics of statistical processing of research results). Moscow [in Russian].
Shulyndin, A. F. (1970). Synthesis of three species wheat-rye amphidiploids. Genetics, 4(6), 23-35 [in Russian].
Shchipak, G. V., Matviiets, V. G., Shchipak, V. G., Nychyporuk, O. O., Wos, H., Brzezinski, W. (2018). Creation of hexaploid triticale differentty pes varieties with high baking quality. Plant Physiology and Genetics, 50(2), 134-148 [in Ukrai nian]. https://doi.org/10.15407/frg2018.02.134
Wos', H., Brzezinski, W. (2015). Triticalef or Food - The Quality Driver. In Triticale (Eds. F. Eudes). Cham: Springer International Publishing. 213-232. https://doi.org/10.1007/978-3-319-22551-7_11
Grabovets, A. I., Krokhmal, A. V. (2019). Triticale. Rostov-on-Don [in Russian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Положення про авторські права Автори, які публікуються у журналі «Наука та інновації», погоджуються на такі умови: Автори зберігають авторські права та надають журналу право першої публікації. Автори можуть вступати в окремі, додаткові договірні угоди для не ексклюзивного розповсюдження надрукованої у журналі «Наука та інновації» версії своєї роботи (статті) (наприклад, розмістити її в інституційному сховищі або опублікувати в своїй книзі), із підтвердженням її первинної публікації у журналі «Наука та інновації». Авторам дозволено розміщувати свою роботу в Інтернеті (наприклад, в інституційних сховищах або на їх веб-сайті).

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.