50-річчя члена-кореспондента НАН України О.А. Кордюка

Автор(и)

  • .

Анотація

9 грудня 2017 р. виповнилося 50 років відомому вченому в галузі фізики твердого тіла та надпровідності, лауреату Державної премії України в галузі науки і техніки, доктору фізико-математичних наук, члену-кореспонденту НАН України Олександру Анатолійовичу Кордюку.

О.А. Кордюк народився у 1967 р. у Києві. У 1991 р. закінчив Московський фізико-технічний інститут, у 1994 р. — аспірантуру МФТІ. Відтоді вся його наукова біографія пов’язана з Інститутом металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАН України. Від 2012 р. Олександр Анатолійович очолює відділ надпровідності Інституту.

Основними напрямами наукової діяльності О.А. Кордюка є фізика твердого тіла, зокрема характеристики електронної структури й електронних властивостей, псевдощілина в енергетичних спектрах провідників та електронне впорядкування, поверхневі стани, топологічні ізолятори, спінтроніка. Важливе місце у його дослідженнях посідає явище надпровідності: механізми та застосування надпровідності, ВТНП-купрати, надпровідники на основі заліза, вихрова матерія, левітація.

Наукові результати О.А. Кордюка відображено у понад 160 наукових публікаціях, серед яких 149 реферованих статей (зокрема, 12 оглядових статей та розділ у колективній монографії). Його роботи опубліковано у таких престижних виданнях, як Physical Review Letters, Physical Review B, Applied Physics Letters, Journal of Applied Physics, Nature, Nature Physics та ін. Він є автором 11 винаходів. За даними наукометричної бази Scopus, Олександр Анатолійович входить у «Топ-100 науковців України» за індексом Гірша та кількістю цитувань.

Останнім часом О.А. Кордюк активно займається організацією Київського академічного університету.

Наукова громадськість, колеги, учні та друзі щиро вітають Олександра Анатолійовича з ювілеєм, зичать йому міцного здоров’я та нових творчих успіхів. 

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-21

Як цитувати

(2017). 50-річчя члена-кореспондента НАН України О.А. Кордюка. Вісник Національної академії наук України, (12), 112. вилучено із https://nasu-periodicals.org.ua/index.php/visnyk/article/view/6731