75-річчя члена-кореспондента НАН України В.Ф. Опришка

Автор(и)

  • .

Анотація

Доктор юридичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, член-кореспондент НАН України Віталій
Федорович Опришко народився 12 серпня 1942 р. у с. Стара Оржиця на Київщині. У 1969 р. закінчив юридичний факультет Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка. У 1975—1985 рр. працював на посадах старшого викладача, доцента кафедри конституційного та адміністративного права цього університету. У 1985—1994 рр. — завідувач кафедри правознавства Київського інституту народного господарства (нині — Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана). В.Ф. Опришко ініціював підготовку в КНЕУ юристів господарсько-правового спрямування та відкриття спеціальності «Правознавство» (1993). Згодом, у 1996 р. було організовано юридичний факультет, який він очолив. У 1994 р. відповідно до Постанови Президії Верховної Ради України Віталій Федорович створив Інститут законодавства Верховної Ради України і став його першим директором (1994—2002). У цей час він започатковує нове наукове видання — «Збірник наукових праць Інституту законодавства Верховної Ради України»

В.Ф. Опришко має визначні здобутки в галузі конституційного права і державного будівництва, теорії управління, адміністративного права, державного регулювання економіки, міжнародного економічного права, права Європейського Союзу; він є автором понад 300 наукових праць. Віталій Федорович брав участь у підготовці проекту Конституції України, багатьох важливих законопроектів, здійснював їх наукову експертизу. У 2012 р. Указом Президента України його було затверджено членом Конституційної Асамблеї.

В.Ф. Опришко — неодноразовий переможець Всеукраїнського щорічного конкурсу на краще професійне досягнення «Юрист року». Його нагороджено орденом І ступеня Всесвітньої асоціації юристів, Союз юристів України присвоїв йому звання «Видатний юрист України». Віталій Федорович є членом Ради директорів Європейської організації публічного права, Ради Союзу юристів України та Ради з юридичної освіти і науки України.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-08-23

Як цитувати

(2017). 75-річчя члена-кореспондента НАН України В.Ф. Опришка. Вісник Національної академії наук України, (8), 107. вилучено із https://nasu-periodicals.org.ua/index.php/visnyk/article/view/6662