Стратегія генетичного поліпшення зернових злаків з метою забезпечення продовольчої безпеки, лікувально-профілактичного харчування та потреб переробної промисловості
DOI:
https://doi.org/10.15407/visn2017.03.054Ключові слова:
запасні білки зерна, послідовність амінокислот, електрофорез, ПЛР, функціональні та молекулярні маркери хромосом, хлібопекарська і харчова якість зерна, QTL-фактор Gpc-B1, амілоза, хромосомні транслокації, екстраекспресія генів, ферментабельність, β-глюкани, сортиАнотація
У статті викладено результати вивчення і впровадження в програми селекційно-генетичних досліджень нових генів і генетичних систем, що впливають на біохімічні, харчові і технологічні властивості зерна пшениці, тритикале і ячменю з метою створення сортів цих культур продовольчого та спеціального технологічного використання зерна.
Посилання
Schroeder J., Delhaize E., Frommer W., Guerinot M., Harrison M., Herrera-Estrella L., Horie T., Kochian L., Munns R., Nishizawa N., Tsay Y.-F., Sanders D. Using membrane transporters to improve crops for sustainable food production. Nature. 2013. 497(7447): 60.
How to feed the world in 2050? High-level expert forum. (12–13 October 2009, Rome).
Kasarda D., Bernardin J., Nimmo C. Wheat proteins. In: Advances in Cereal Science and Technology. (St. Paul, Minnesota: AACC, 1976). P. 158–236.
Morel M., Dehlon P., Autran J., Leygue J., Bar L’Helgouac’h C. Effects of temperature, sonication time and power settings on size distribution and extractability of total wheat proteins as determined by size-exclusion high performance liquid chromatography. Cereal Chemistry. 2000. 77(5): 685.
Rybalka A.I. Hybridological and monosomic analysis of component composition of gliadin in the varieties of soft wheat T. aestivum. PhD (Biol.) thesis. (Odesa, 1975).
Sozinov A.A., Stelmakh A.F., Rybalka A.I. Russian Journal of Genetics. 1978. 14(11): 1955.
Rybalka A.I., Sozinov A.A. Cytology and Genetics. 1979. 13(4): 276.
Payne P., Holt L., Worland A., Law C. Structural and genetical studies on the high-molecular-weight subunits of wheat glutenin. 3. Telocentric mapping of the subunit genes on the long arms of the homoeologous group 1 chromosomes. Theor. Appl. Genet. 1982. 63: 129.
Rybalka A.I., Kasarda D.D., Sozinov A.A. Agricultural Вiology. 1985. (2): 34.
Rybalka О.I. Quality of wheat and its improvement. (Kyiv: Logos, 2011).
D’Ovidio R., Masci S., Porceddu E., Kasarda D. Duplication of the Bx7 high-molecular-weight glutenin subunit gene in bread wheat (Triticum aestivum L.) cultivar Red River 68. Plant Breeding. 1997. 116(6): 525.
Morgun В.V. Plant Physiology and Genetics. 2016. 48(4): 324.
Nandy S., Chen Q., Li H., Ahmad F., Graf R., Kereliuk G., Sun Sh. Inheritance of grain color controlling genes in diverse wheat crosses using near-infrared spectroscopy. Int. J. Plant Breeding. 2009. 3(1): 52.
Hercberg S., Chat-Yung S., Chauliac M. The French National Nutrition and Health Program: 2001–2006–2010. Int. J. Public Health. 2008. 53(2): 68.
Rybalka О.I., Morgun V.V., Pochinok V.M. Plant Physiology and Genetics. 2012. 44(2): 95.
Blechl A., Anderson O. Expression of a novel high-molecular-weight glutenin subunit gene in transgenic wheat. Nature Biotechnol. 1996. 14: 875.
Cakmak I., Torun A., Millet E., Feldman M., Fahima T., Korol A., Nevo B., Braun H., Ozkan H. Triticum dicoccoides: an important genetic resource for increasing zinc and iron concentration in modern cultivated wheat. Soil. Sci. Plant Nutr. 2004. 50(7): 1047.
Uauy C., Brevis J., Dubcovsky J. The high grain protein content gene Gpc-B1 accelerates senescence and has pleiotropic effects on protein content in wheat. J. Exp. Bot. 2006. 57(11): 2785.
Stepanenko A.I., Morgun B.V., Rybalka О.I. In: Biotechnology in crop production, animal husbandry and veterinary medicine: Proc. ХІV Conf. (16 April, 2014, Moscow).
Morgun B.V., Stepanenko O.V., Stepanenko A.I., Rybalka О.I. Molecular-genetic identification of Wx genes polymorphism in wheat hybrids by multiplex polymerase chain reactions. Plant Physiology and Genetics. 2015. 47(1): 25.
Rybalka О.I., Morgun V.V., Morgun B.V. Plant Physiology and Genetics. 2017. 49(3): 250.
Rybalka О.I., Morgun B.V., Polischuk S.S. Barley as functional food. (Kyiv: Logos, 2016).
Rybalka О.I., Morgun V.V., Morgun B.V., Pochinok V.M. Agronomic potential and perspectives of triticale. Plant Physiology and Genetics. 2015. 47(2): 95.
Havrylyuk M.M., Oks’om V.P., Havrylyuk V.M. Kiev wheat – the key to success in the hands of the agriculturist. Nasinnytstvo. 2015. (7): 1.
Stepanenko A.I., Troyanovska A.V., Morgun B.V., Chugunkova T.V., Velykozhon L.G., Rybalka A.I., Polischuk S.S. Marker analysis of polyphenol oxidase genes (PPO) in bread wheat cultivars. Plant Physiology and Genetics. 2014. 46(6): 490.
Rybalka A.I., Chervonis M.V., Morgun B.V., Pochinok V.M., Polischuk S.S. Genetic and breeding criteria of crop cultivars production for ethanol distilling end-use. Plant Physiology and Genetics. 2013. 45(1): 3.
Morgun V.V. Contribution of genetics and plant breeding to the food security of Ukraine. Visn. Nac. Akad. Nauk Ukr. 2016. (5): 20.
Morgun V.V., Sanin E.V., Schwartau V.V. Club 100 centners. Modern varieties and systems of nutrition and protection winter wheat. (Kyiv: Logos, 2015).
Hadzalo Ya.M,, Kyrychenko V.V., Dzyubetsky B.V. The strategy of innovative development of breeding and seed-growing of crops in Ukraine. (Kyiv, Kharkiv, Dnipro, 2016).