Біологічна роль цинку і необхідність забезпечення адекватного рівня його споживання людиною

Автор(и)

  • М.Д. Тронько Державна установа «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка» НАМН України, Київ
  • М.О. Полумбрик Національний університет харчових технологій, Київ
  • В.М. Ковбаса Національний університет харчових технологій, Київ
  • В.І. Кравченко Державна установа «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка» НАМН України, Київ
  • Я.Г. Бальон Державна установа «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка» НАМН України, Київ

DOI:

https://doi.org/10.15407/visn2013.06.021%20

Ключові слова:

дефіцит Цинку, статеве дозрівання, ендокринні розлади, антиоксидантна активність, збагачення харчових продуктів

Анотація

Висвітлено основні аспекти фізіологічної ролі, метаболізму і біологічної доступності Цинку в організмі людини. Проведено аналіз публікацій щодо поширення дефіциту цього мікроелемента в Україні і світі, а також шляхів його подолання. Особливу увагу приділено сучасним підходам у розробленні харчових продуктів, збагачених Цинком.

Посилання

Caballero B., Allen L., Prentice A. Encyclopedia of human nutrition. (Oxford: Elsevier, 2005).

Caballero B., Finglas P., Trugo L. Encyclopedia of food sciences and nutrition. (Oxford: Academic Press, 2003).

Prasad A.S. Clinical, immunological, anti-inflammatory and antioxidant roles of zinc. Exp. Gerontol. 2008. 43: 370–77. http://doi.org/10.1016/j.exger.2007.10.013

Prasad A.S. Zinc: role in immunity, oxidative stress and chronic inflammation. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care. 2009. 12(6): 646–52. http://doi.org/10.1097/MCO.0b013e3283312956

Haase H., Overbeck S., Rink L. Zinc supplementation for the treatment or prevention of disease: current status and future per-spectives. Exp. Gerontol. 2008. 43(5): 394–408. http://doi.org/10.1016/j.exger.2007.12.002

Coovadia H.M., Bobat R. Zinc deficiency and supplementation in HIV/AIDS. Nutr. Res. 2002. 22: 179–91. http://doi.org/10.1016/S0271-5317(01)00386-4

Todd W.R., Elvehjem C.A., Hart E.B. Zinc in the nutrition of the rat. Am. J. Phys. 1934. 107: 146–56.

Tucker H.F., Salmon W.D. Parakeratosis in zinc deficiency disease in pigs. Proc. Soc. Exp. Biol. Med. 1955. 88(4): 613–16. http://doi.org/10.3181/00379727-88-21670

O’Dell B.L., Newberne P.M., Savage J.E. Signifi-cance of dietary zinc for the growing chicken. J. Nutr. 1958. 65(4): 503–18.

Hambidge K.M., Walravens P.A. Zinc deficiency in infants and preadolescent children. In: Prasad A.S. (ed) Trace Elements in Human Health and Disease. (New York: Academic Press, 1976).

Walravens P.A. Hambidge K.M. Nutritional zinc deficiency in infants and children. In: G.J. Brewer, A.S. Prasad (eds). Zinc Metabolism: Current Aspects in Health and Disease. (New York: Alan R. Liss, 1977).

Prasad A.S. Clinical and biochemical spectrum of zinc deficiency in human subjects. In: Prasad A.S. (ed). Clinical, Biochemical and Nutritional Aspects of Trace Elements. (New York: Alan R. Liss, 1982).

Weismann K., Roed-Petersen J., Hjorth N. Chronic zinc deficiency syndrome in a beer drinker with a Billroth II resection. Int. J. Dermatol. 1976. 15: 757–61. http://doi.org/10.1111/j.1365-4362.1976.tb00176.x

Vazhnenko O.V., Êshchenko YU.V., Grigorova N.V. Problemy ekologiyi. 2008. 8: 310–18. [in Ukrainian].

Marushko YU.V., Tarynska O.L., Asonov A.O. Zbirnyk naukovykh prats NMAPO im. P.L. Shupyka. 2010. 19(3): 796–802. [in Ukrainian].

Khalanhot M.D., Okhrimenko N.V., Kovtun V.A. Endokrynologiya (Endocrinology). 2012. 17: 16–21. [in Ukrainian].

Osadtsiv O.I., Vasylkova H.M., Kravchenko V.I. Endokrynologiya (Endocrinology). 2012. 17: 7–15. [in Ukrainian].

Brown K.H., Wuehler S.E. The importance of zinc in human nutrition and estimation of the global prevalence of zinc deficiency. Food Nutr. Bull. 2001. 22: 113–25. http://doi.org/10.1177/156482650102200201

Regulatory Document of Ukraine. Decree of Ministry of Health No 272. 18.11.1999. [in Ukrainian].

Prasad A.S., Bao B., Beck F.W.J. et al. Anti-oxidant effect of zinc in humans. Free Radic. Biol. Med. 2004. 37: 1182–90. http://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2004.07.007

Samuelsson U., Oikarinen S., Hyöty H. et al. Low zinc in drinking water is associated with the risk of type 1 diabetes in children. Pediatr. Diabetes. 2011. 12: 156–64. http://doi.org/10.1111/j.1399-5448.2010.00678.x

Roussel A.M., Kerkeni A., Zouari N. et al. Antioxidant effects of zinc supplementation in Tunisians with type 2 diabetes mellitus. J. Am. Coll. Nutr. 2003. 22: 316–21. http://doi.org/10.1080/07315724.2003.10719310

Candan F., Gultekin F., Dandau F. Effect of vitamin C and zinc on osmotic fragility and lipid peroxidation in zinc deficient hemodialysis patients. Cell Biochem. Funct. 2002. 20: 95–98. http://doi.org/10.1002/cbf.947

Seet R.C., Lee C.Y., Lim E.C. et al. Oral zinc sup-plementation does not improve oxidative stress or vascular function in patients with type 2 diabetes with normal zinc levels. Atherosclerosis. 2011. 219(1): 231–39. http://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2011.07.097

Engelbart K., Kief H. The functional behaviour of zinc and insulin contained in the pancreatic beta-cells of rats. Virchows Arch. B. Cell Pathol. 1970. 4: 294–302.

Sun Qi, van Dam R.M., Willett W.C., Hu F.B. Prospective study of zinc intake and risk of type 2 diabetes in women. Diabetes Care. 2009. 32(4): 629–34. http://doi.org/10.2337/dc08-1913

Grungreiff K., Reinhold D. Liver cirrhosis and «liver» diabetes mellitus are linked by zinc deficiency. Med. Hypoteses. 2005. 64: 316–17. http://doi.org/10.1016/j.mehy.2004.04.030

Clemons T.E., Kurinij N., Sperduto R.D. Associa-tion of mortality with ocular disorders and an intervention of high dose antioxidants and zinc in the age-related eye disease study. Arch. Ophthalmol. 2004. 122: 716–26. http://doi.org/10.1001/archopht.122.5.716

Lynch S.R. Interaction of iron with other nutrients. Nutr. Rev. 1997. 55: 102–10. http://doi.org/10.1111/j.1753-4887.1997.tb06461.x

Badii A., Nekouei N., Fazliati M. et al. Effect of consuming zinc-fortified bread on serum zinc and iron status of zinc-deficient women: a double blind, randomized clinical trial. Int. J. Prev. Med. 2012. 3: 124–30.

Herman S., Griffin I.J., Suwarti S. et al. Cofortification of iron-fortified flour with zinc sulfate, but not zinc oxide, decreases iron absorption in Indonesian children. Am. J. Clin. Nutr. 2002. 76: 813–17.

Emerton V., Choi E. Essential guide to food additives. (Leatherhead, 2008).

Aquilanti L., Kahraman O., Zannini E. et al. Response of lactic acid bacteria to milk fortification with dietary zinc salts. Int. Dairy J. 2012. 25: 52–59. http://doi.org/10.1016/j.idairyj.2011.12.006

Samchuk A.I., Kuraev I.V., Egorov A.S. Heavy metals in soils Polesie and metropolis of Kiev. (Kyiv: Naukova Dumka, 2006). [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-14