Важливі аспекти матеріальної культури міст Поділля та Волині у другій половині XIV – першій половині XV ст. (за даними археологічних досліджень) - Ващук, Дмитро; Старенький, Ігор (Український історичний журнал, 2021)
Висвітлюється розвиток міст Поділля та Волині у другій половині XIV – першій половині XV ст. Мета статті полягає в дослідженні окремих аспектів матеріальної культури українських міст зазначеного періоду. Методологічну основу склали фундаментальні догмати історизму та об’єктивності. Також використовувалися принцип системності, методи факторного аналізу, типологічний, аналітичний та синтезуючий. Наукова новизна визначається залученням значної кількості нових речових джерел, які в поєднанні з писемними значно доповнюють історичні відомості з теми дослідження. Висновки. Робиться історіографічний огляд поставленого питання, що засвідчує порівняно незначну кількість праць, присвячених розвитку міст у період входження українських земель до складу Великого князівства Литовського. Охарактеризовано джерельну базу, зокрема речові та писемні пам’ятки. В основній частині статті насамперед розглядається будівництво. Проаналізовано питання приватної житлової забудови на прикладах Кам’янця-Подільського, Сокільців, Луцька. З’ясовано, що в означений хронологічний період житла були щонайменше двох типів: вальковані та дерево-глинобитні каркасно-стовпової конструкції. Особливу увагу присвячено храмовому православному будівництву на прикладах церков Луцька й Кам’янця-Подільського. Важливе значення відігравав гончарний промисел. Згідно з результатами досліджень, у Кам’янці-Подільському, Луцьку, Дубні існували великі майстерні. Зокрема в Кам’янці-Подільському впродовж сезонів 2016–2018 рр. досліджено два та виявлено ще три гончарних горни, початок функціонування яких віднесено до першої половини XV ст. Це дає підстави говорити про ймовірне існування окремого кварталу гончарів у північно-західній частині міста.