Невідома перемога: перший значний епізод у кар’єрі І.Богуна - Таїрова-Яковлева, Тетяна (Український історичний журнал, 2021)
Мета дослідження полягає у висвітленні на основі архівних матеріалів раніше невідомого епізоду з життя І.Богуна. Методологія базується на використанні загальнонаукового, конкретно-історичного, а також порівняльного методів. Наукова новизна. Уперше досліджується досі незнаний бій, що відбувся 1643 р. на Казанському перевозі через р. Дон. Детально зображено його перебіг, причини, результати, а також роль у подіях І.Богуна. Висновки. Бій на Казанському перевозі став найпершим із тих, що тепер відомі історичній науці, у кар’єрі майбутнього козацького полководця. Тоді козаки під орудою І.Богуна розбили загін донців і російських стрільців, котрі захищали «городок», що перешкоджав вільному переходу через Дон. І.Богун у той час служив отаманом у фортеці Кодак і мав під своєю рукою до 200 вояків. Він зарекомендував себе талановитим, відважним командиром, схильним до рішучих, а то й зухвалих дій, швидких, нестандартних рішень. Перемога біля Казанського перевозу принесла І.Богунові популярність у козацькому середовищі. Ця був перший випадок, коли він застосував «фортель», що надалі стане його «фірмовим» стилем. Звитяга І.Богуна викликала різку реакцію в Москві, спричинивши спеціальне розслідування.