Територіальна оборона України як феномен національної військової історії - Сегеда, Сергій; Машталір, Вадим (Український історичний журнал, 2022)
Мета дослідження полягає у висвітлені витоків та місця в національній військовій історії явища територіальної оборони, її значення для захисту українських земель від загарбників. Методологія. Для забезпечення комплексного розкриття теми автори керувалися принципами історизму, системності, наступності. Наукова новизна полягає у висвітленні умов створення й діяльності загонів територіальної оборони з давнини до сьогодення, розкритті тяглості національної військової думки щодо цієї тематики, з’ясуванні місця тероборони у будівництві Збройних сил України, захисті держави від російського аґресора. Висновки. За зовнішньої небезпеки український народ об’єднувався. Цей феномен має давню традицію та історію, яка була перервана в 1920-х рр. через окупацію України більшовицькою Росією. Із к`вітня 2014 р. під час проведення антитерористичної операції на сході нашої держави загони територіальної оборони створювалися на підставі закону «Про оборону України». Остаточне закріплення у правовому полі ці формування отримали у січні 2022 р. з ухваленням законів «Про територіальну оборону», «Про основи національного спротиву». Нині вони є важливим складником системи захисту суверенітету й територіальної цілісності України.