Оборона Гостомельського та Васильківського аеродромів: спроба реконструкції подій - Харук, Андрій (Український історичний журнал, 2022)
Мета статті полягає у відтворенні ходу подій під час намагань росіян висадити десанти на аеродромах у Василькові й Гостомелі. Методологія дослідження побудована на застосуванні проблемно-хронологічного, а також методів аналізу та синтезу. Основні результати. Важливою ланкою плану повномасштабного вторгнення в Україну було проведення по-вітряно-десантних операцій у районі Києва. Російське командування розраховувало захопити аеродроми поблизу столиці України, щоб забезпечити перекидання підкріплень авіацією. Пріоритетною ціллю стали Гостомель і Васильків. Зусилля ворога своєї мети не досягли. Повітряно-десантні війська Росії не змогли показати себе в діях за прямим призначенням, і надалі у ході війни вони використовуватимуться як легкі механізовані з’єднання.