Феноменологія міґрації в контексті сучасного міґраційного повороту - Шимчишин, Марія; Чернишова, Світлана (Український історичний журнал, 2022)
Мета статті полягає у виявленні тісно пов’язаних із ситуацією транскультуралізму сучасних змін у феноменології міґрації та міґрантів. Заявлена мета зумовлює вирішення таких завдань: проаналізувати історичну логіку формування міґраційного дискурсу, акцентувати взаємозв’язок між імперськими, а згодом національними наративами й міґраційними, увиразнити динаміку творення та емоційну забарвленість образу міґранта, наголосити зміни у сприйнятті міґрації й переміщення в контексті транснаціоналізму та ґлобалізації. При реалізації завдань використано методи дискурс-аналізу, компаративно- типологічний, презентизму, історико-порівняльний. Для увиразнення компаративного аналізу модерного й сучасного підходів до міґрації застосовано типологію переміщення людських мас, запропоновану З.Бауманом. Новизна дослідження. Вперше вербалізовано думку про міґраційний поворот та обґрунтовано реалії його виникнення. Зміни в рецепції міґрації можуть стати засновковими для перегляду історичних процесів руху людських мас, а також для подолання дихотомії між «ми» й «вони». Висновки. Сьогодні маємо підстави говорити про міґраційний поворот, ознакою якого є визнання імміґрантів як частини спільноти країни поселення та поцінування їхнього внеску. Тобто вилучення їх із периферійного статусу нації-держави й, відповідно, локалізацію у центр матеріальних і духовник практик транскультурних спільнот сучасності.