Трансформації британської монархії в період правління Єлизавети ІІ (1952–2022 рр.) - Грубінко, Андрій; Буглай, Наталія (Український історичний журнал, 2022)
Мета статті – представити результати дослідження трансформацій британської монархії в період правління королеви Єлизавети ІІ в контексті новітніх змін у системі міжнародних відносин, в яких Великобританія традиційно відіграє непересічну роль. Методологію дослідження сформували принципи історизму, системності, загальнонаукові методи логіки, компаративного аналізу, спеціально-історичні методи (історіографічного аналізу, історико-системний, хронології, історико-генетичний, ретроспективного аналізу, порівняльно-історичний). Наукова новизна. Досліджуються історичні процеси державотворення у Великобританії в період правління королеви Єлизавети ІІ, а також роль монаршої влади в розвитку українсько-британських міждержавних відносин. Показано основні здобутки та проблеми еволюції британської монархії у вказаний період. Сформульовано оцінку політичної спадщини Єлизавети ІІ для її наступника. Проаналізовано позицію британських монархів щодо України, її протистояння російській аґресії. Висновки. Королева Великобританії Єлизавета ІІ ввійшла в історію як державна діячка міжнародного рівня. Своїм новаторським та водночас таким традиційним англійським стилем правління їй удалося підкорити серця мільйонів людей і завдяки особистій активності, що ґрунтувалася на принципах вірності демократії, відкритості, лібералізму, не лише зберегти, але й примножити вплив британської монархії у складних внутрішніх і зовнішніх умовах. Її правління стало транзитним (перехідним) періодом від спадку традиціоналізму імперської вікторіанської епохи до нового типу постімперської монархії ХХІ ст., яке ставить перед цим інститутом якісно нові вимоги та завдання. Королева стала уособленням єдності історичних періодів новітньої історії світу другої половини ХХ – першої чверті ХХІ ст., достойно провівши країну через шлях повоєнної відбудови, пошуки місця у системі змінюваних міжнародних координат, яке ще досі до кінця не визначене, що засвідчив процес брексіту. Визначати новий сенс британської величі в Європі та світі допомагають союзницькі відносин з Україною, котрі на тлі російського вторгнення досягли небувалого рівня. У цьому теж є заслуга Єлизавети ІІ, яка завжди вміла у своєму неповторному стилі тонко, своєчасно й адекватно реагувати на нові тренди національної та світової політики.