Боротьба в повітряному просторі під час війни Росії проти України: узагальнення перших місяців - Макаров, Володимир; Рєзнік, Володимир (Український історичний журнал, 2022)
Мета статті полягає в узагальненні та систематизації досвіду застосування авіації збройними силами України й Росії під час поточної російсько-української війни. Методологія дослідження побудована на принципах історизму, об’єктивності, багатофакторності й усебічного аналізу, а також на сучасному понятійно-категоріальному апараті, що застосовується воєнно-історичною наукою під час опису процесу збройної боротьби. Використано системний і структурний методи. Наукова новизна. При розкритті теми, що д осі не ставала предметом воєнно-історичного дослідження, на підставі поточних документів, зокрема аналітичних матеріалів, частина яких уперше вводиться в науковий обіг, та опублікованих джерел проаналізовано основні форми застосування авіації сторін упродовж перших трьох місяців повномасштабної фази війни Росії проти України. Наведено дані стосовно кількісного, якісного співвідношення сил на початку боїв. Висвітлено дії авіації під час виконання стратегічних завдань, розкрито способи її бойового та оперативного застосування. Окрему увагу приділено особливостям першого російського масованого ракетно-авіаційного удару, завданого по об’єктах на території України 24 лютого 2022 р., сильним і слабким сторонам дій противника. Узагальнено дані щодо втрат російської авіації за означений період, проаналізовано їх причини. У висновках відзначається ступень виконання авіацією сторін стратегічних завдань, стан розвитку воєнного мистецтва та перспективи застосування авіації Збройних сил України. Окреслюються можливі напрями подальших воєнно-історичних досліджень.