А.В. Санцевич: історіографічний портрет українського історика радянської доби: (до 100-річчя від дня народження) - Удод, Олександр (Український історичний журнал, 2024)
Мета полягає у створенні історіографічного портрета відомого українського історика радянської доби А.В. Санцевича, визначенні його місця у вітчизняному історіографічному процесі та оцінці внеску в розвиток історіографії, джерелознавства, методології й методики історії. Методологічні підходи базуються на засадах антропології, історичної психології та принципах історичної біографістики. Враховано також загальну теорію поколінь (Н. Гоува і В. Штрауса) й поколіннєву характеристику українських істориків, запропоновану Я.С. Калакурою. Наукова новизна. Відтворюється історіографічний портрет А.В. Санцевича на тлі суспільно-політичної та історіографічної ситуації в УРСР 1960 — середини 1990-х рр., характеристики і співвіднесення «українськості» й «радянськості» в його науковій діяльності. Висновки. Акцентується на постаті А.В. Санцевича як типової для української історіографії радянської доби і знаковості цієї непересічної особи як сполучної ланки кількох поколінь українських істориків. Теоретико-методологічні праці А.В. Санцевича розвінчали міф про марґінальний стан української історичної науки у СРСР і заклали надійні основи для розвитку історіографії у сучасній Україні.