Тривала історія "Великої війни" - Віднянський, Степан; Мартинов, Андрій (Український історичний журнал, 2024)
Мета полягає в розкритті впливу Першої світової війни на історію й сьогодення міжнародних відносин. Методологія ґрунтується на принципах історизму, історико-порівняльному, історико-системному методах дослідження історії міжнародних відносин. Наукова новизна обумовлена систематизацією концептуальних підходів до тлумачення проблем впливу тієї війни на історію світу та на зміну систем міжнародних відносин. Висновки. За своїми наслідками і програмуючим потенціалом Велика війна не поступається Французькій революції кінця ХVІІІ ст., яка дала потужний імпульс розвитку епохи модерну, зумовивши докорінну зміну попередніх політичних, соціально-економічних, культурно-духовних засад суспільства та систем міжнародних відносин. Вихід з історичної епохи Великої війни можливий після завершення формування постмодерної системи міжнародних відносин із новим балансом сил та інтересів між різними державами й локальними цивілізаціями.