"...аби тільки дочекатися перемоги": Розповідь мешканки с. Шестовиця на Чернігівщині про події окупації: (інтерв’ю записала та підготувала до друку О. Боряк) - Боряк, Олена (Український історичний журнал, 2024)
Мета — представити оповідь мешканки с. Шестовиця на Чернігівщині (розташоване за 20 км від обласного центру) про реалії окупації населеного пункту військами РФ, обґрунтувати не тільки доцільність, але й нагальну потребу проведення глибинних інтерв’ю з тими, хто став свідком російського вторгнення, яке розпочалося 24 лютого 2022 р. Для досягнення поставленої мети було використано метод наративного (з елементами глибинного) напівструктурованого інтерв’ю, де окрім загальної теми окреслювалося лише певне коло питань, водночас хід розмови залишався вільним, відкритим, з яскраво вираженими почуттями та емоціями респондентки. Наукова новизна полягає у запровадженні до наукового обігу нових фактів щодо життєдіяльності мешканців села під час бойових дій та окупації, їх стійкості, витривалості, поведінки загарбників тощо. Висновки. Вільна розповідь респондентки дозволяє виявити найбільш важливі змістотвірні мотиви, що її конструюють. Попри свою суб’єктивність вони транслюють історичні факти, котрі в майбутньому можуть бути належним чином верифіковані масивом інших наративів.