Страта "в особливому порядку" колишніх уенерівців: розстрільний список 1940 р. - Давидюк, Руслана (Український історичний журнал, 2023)
Мета полягає у віднайденні, виокремленні діячів Української революції 1917—1921 рр., котрі долучились до громадсько-політичного життя міжвоєнної Волині, у списку цивільних людей, ув’язнених у тюрмах Західної України і розстріляних на підставі секретної постанови політбюро ЦК ВКП(б) від 05.03.1940. Методологія базується на принципах історизму, системності, верифікації, науковості. Задіяно біографічний, проблемно-пошуковий, хронологічний, ретроспективний методи. Важливим став метод локальної історії, а також просопографічний підхід для відтворення основних етапів біографії діячів УНР, що опинились у розстрільному списку. Наукова новизна. Проаналізовано і виокремлено групи діячів УНР, активістів громадського, культурного, політичного, кооперативного життя Волинського воєводства, які були арештовані органами НКВС, потрапили до спеціального списку й розстріляні без суду згідно з постановою політбюро ЦК ВКП(б) від 05.03.1940. Висновки. Катинський злочин — збірна назва розстрілу польських військовополонених, які утримувались у Козельскому, Старобільському, Осташківському таборах, а також цивільних людей, котрі перебували в тюрмах Західної України і Західної Білорусії. Список останніх частково знаходиться у Галузевому державному архіві Служби безпеки України в окремому документі. У результаті аналізу цього списку віднайдено прізвища військових і цивільних дія чів часів УНР, які у міжвоєнний період були пов’язані з Волинським воєводством, з’ясовано їхню долю після арешту органами НКВС. Доведено, що у згаданому списку були як місцеві уродженці, так і наддніпрянці, котрі після поразки революції в статусі політичних емігрантів осіли на території Західної Волині, що перебувала в складі II Речіпосполитої. Виділено групи волинських послів до польського Сейму і Сенату, діячів регіональної політичної партії Волинське українське об’єднання, представників освітнього, культурного, релігійного, кооперативного життя Волинського воєводства. Доведено, що активна громадянська позиція у період Української революції 1917—1921 рр., діяльність у міжвоєнний період стали основними причинами арешту органами НКВС і, згідно із секретною постановою політбюро ЦК ВКП(б) від 05.03.1940, подальшого розстрілу багатьох осіб, ув’язнених у тюрмах Західної України.