Слобожанська наступальна операція: передумови і перший етап (6—12 вересня 2022 р.) - Харук, Андрій (Український історичний журнал, 2023)
Мета статті — відтворення ходу подій першого етапу Слобожанської наступальної операцї українських військ, який тривав з 6 до 12 вересня 2022 р. Новизна роботи полягає у тому, що у вітчизняній історіографії ця не була досліджена. Методологія дослідження базується на залученні широкого кола офіційних і неофіційних джерел, застосуванні проблемно-хронологічного методу, методу аналізу та синтезу. Основні результати. Початку Слобожанської наступальної операції передувала кампанія з дезінформації противника щодо планів українського командування, внаслідок якої росіяни перекинули частину своїх військ із Харківської обл. на Херсонщину. Це створило сприятливі умови для наступу, який розпочався 6 вересня 2022 р. в районі Балаклії. Нас туп будувався на взаємодії важких (танкових і механізованих) підрозділів з легкими моторизованими рейдовими групами за активної підтримки далекобійної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Після прориву ворожої оборони танковими й механізованими підрозділами успіх розвивали мобільні рейдові групи. Таке комбінування зусиль дало українським військам можливість за короткий час досягти суттєвого результату. До 12 вересня 2022 р. вони звільнили всю окуповану частину Харківської обл. на захід від річки Оскіл. Крім того, було здобуто кілька плацдармів на східному березі цієї річки, що сприяло успішному розвитку подальших наступальних дій. Звільнено важливі комунікаційні вузли — Балаклію, Куп’янськ, Ізюм, Вовчанськ, перерізано ключові маршрути постачання донецького угруповання ворога. Українські війська здобули багато трофейної техніки та озброєння, зокрема й у справному стані. Наведені у роботі результати є першим підсумком дослідження Слобожанської наступальної операції. Проведений аналіз дав змогу окреслити перспективи подальших досліджень, які полягають не лише у детальнішому вивченні боїв першого етапу Слобожанської наступальної операції, пошуку нових джерел і введення їх у науковий обіг, а й у вивченні подальшого ходу зазначеної операції (після 12 вересня 2022 р.).