"…росіяни у дворі стоять, так умовляю, щоб у полон здались": Розповідь очевидця про окупацію с. Полуботки на Чернігівщині (24 лютого — 2 квітня 2022 р.): (інтерв’ю записав і підготував до друку О. Шевчук) - Шевчук, Олександр (Український історичний журнал, 2023)
Мета — оприлюднення спогадів жителя с. Полуботки (Чернігівський р-н), яке перебувало під контролем російських військ від 24 лютого до початку квітня 2022 р. Респондент мав постійний контакт із загарбниками, зокрема переконував їх здаватися в полон. Для досягнення поставленої мети було використано метод інтерв’ювання за спеціально розробленим тематичним питальником. Наукова новизна полягає у запровадженні до наукового обігу нових усноісторичних джерел про стратегії виживання та спротив цивільного населення прилеглих до Чернігова сіл, які навесні 2022 р. опинилися під окупацією. Висновки. Зібрані свідчення можуть слугувати додатковою джерельною базою у справі фіксації російських злочинів, вагомим джерелом дослідження практик повсякденного життя і стратегій виживання, а також черговим підтвердженням опору загарбникам мешканців населених пунктів Чернігівської обл.