Генеалогія роду Орликів у наукових дослідженнях Я. Токаржевського-Карашевича : (вступна стаття й публікація О. Кресіна) - Кресін, Олексій (Український історичний журнал, 2023)
Мета публікації полягає у введенні до широкого наукового обігу генеалогічно-історичних праць, архівної спадщини Я. Токаржевського-Карашевича. Методологія заснована на використанні загальнонаукових методів. Наукова новизна полягає у розкритті значення праць Я. Токаржевського-Карашевича у розвитку історіографії історії України XVII—XVIII ст. і окресленні напрямів подальшого вивчення спадщини цього вченого. Висновки. Я. Токаржевський-Карашевич зробив суттєвий і поки що недостатньо вивчений внесок у розвиток дослід жень історії держави і права України, історії міжнародних відносин та генеалогії. На особливу увагу заслуговують його архівні фонди, в яких можуть знаходитися неопубліковані праці вченого. Про їх значення свідчать опубліковані уривки та згадки автора.