Січневе повстання у Васильківському повіті: сторони конфлікту у судово-слідчій справі Е. Зеленського - Чернецький, Євгеній (Український історичний журнал, 2023)
Мета — окреслення сторін конфлікту під час Січневого повстання в межах Васильківського повіту Київської губернії. Методологія. Застосовано загальнонаукові та спеціально-історичні методи, зокрема інструментарій історичної демографії. Наукова новизна полягає у впровадженні до наукового обігу даних про перебіг на теренах Васильківського повіту Січневого повстання і слідства над його учасниками. Висновки. Сторонами конфлікту на Васильківщині були кілька соціальних груп. Повстання готувалося у маєтках графа В.М. Браницького (аристократія). Початок його припав на 26 квітня 1863 р., коли було сформовано загін кінноти з близько 40 вершників (офіціалісти). Невдовзі повстанці залишили зброю та роз’їхалися. Проте їх помітив місцевий мешканець Т. Вітер (селяни). Почалися арешти і слідство, яке тривало до 1866 р. Увагу було зосереджено на постаті головного управителя — Е. Зеленського (зем’янство). Більша частина доказової бази походила зі свідчень Т. Вітра й указаних ним осіб. Дрібна шляхта та євреї мовчазно усунулися від свідчень проти повстанців. Помірна ретельність слідства на повітовому рівні призвела до поступового заперечення будь-якого зв’язку Е. Зеленського з повстанням. Слідча комісія (імперська адміністрація) дійшла висновку, що причиною свідчень Т. Вітра проти Е. Зеленського став їхній конфлікт із приводу земельної ділянки.