"Запам’ятай: ні росіяни, ні білоруси — нерукопожатні": Свідчення про окупацію с. Юр’ївка на Чернігівщині: (інтерв’ю записала і підготувала до друку О. Воробєй) - Воробєй, Ольга (Український історичний журнал, 2023)
Мета — ввести до наукового обігу та загалом сучасного інформаційного простору усно-історичні матеріали, зібрані під час опитування очевидців подій російсько-української війни, зокрема щодо окупації населених пунктів Чернігівщини впродовж 24 лютого — 2 квітня 2022 р. Було використано метод інтерв’ювання мешканців с. Юр’ївка Чернігівського р-ну. Результатом дослідження став повноцінний запис спогадів чотирьох респонденток щодо особливостей поведінки російських загарбників та стратегій виживання місцевого населення в нових умовах. До згадуваних стратегій відносимо повернення практики приготування їжі у традиційній печі, використання груб для опалення помешкань, випікання хліба із зерна, заготовленого для домашньої птиці тощо. Зафіксовано свідчення про фізичне насилля над місцевими чоловіками (переважно побиття), а також про масові випадки мародерства з боку окупантів. Занотовано інформацію про організацію побуту в погребах у перші дні наступу ворожих військ, про способи сусідської взаємодопомоги, а також про родинні святкування за активних бойових дій. Практичне значення зібраних матеріалів полягає у формуванні різнопланової джерельної бази про російсько-українську війну та окупацію українських територій.