Державний архів друку: з історії організаційного та функціонального розвитку (1917—1967 рр.) - Дояр, Лариса; Сенченко, Оксана (Український історичний журнал, 2023)
Мета представленої розвідки полягає в актуалізації проблеми архіву друкованих видань України, а головне завдання — у вивченні дотепер недослідженої інституції Книжкової палати України ім. І. Федорова. Розвідка написана відповідно до вимог сучасної методології, ґрунтується на принципах історизму, всебічності та неупередженості, застосовано загально-наукові (опис, аналіз, синтез, узагальнення, класифікація) та спеціальні (періодизації, історико-порівняльний, контент-аналіз) методи дослідження. Наукова новизна представленої праці доведена фактами неопрацьованості значної кількості матеріалів внутрішнього відомчого архіву стосовно фондів друкованих видань КПУ ім. І. Федорова та відсутності комплексних розвідок з історії Державного архіву друку. Результатом проведеного дослідження стало встановлення етапів розвитку архіву друкованих видань України, особливостей його структури, формування принципів діяльності (отримання, систематизація, фондування на постійне зберігання, видача задля дослідницького опрацювання) та фондоутворення, персоніфікація названих процесів тощо. У науковий обіг уведено дотепер невживані або фрагментарно цитовані документи й матеріали, зокрема інспекторських перевірок Книжкової палати України республіканськими органами влади (Наркоматом освіти УСРР 1934—1935 рр.), Всесоюзною книжковою палатою (звіт про відрядження до Української книжкової палати за підписом заступника директора ВКП Є. Шамуріна 1935 р.), документи установчого змісту, що сприяли інституціональному становленню Державного архіву друку (Статут про державний бібліографічний інститут УСРР «Українська книжкова палата» 1934 р., Положення про Державний архів друку Книжкової палати Української РСР від 30 жовтня 1950 р., Положення про архів преси Книжкової палати України від 4 січня 1968 р. тощо). Перспективою для подальшого студіювання стане написання великої монографічної праці, яка охоплювала б весь історичний шлях, що його пройшов Державний архів друку Книжкової палати України. Практичне значення вже здобутих результатів полягає в можливості їх застосування в подальших студіях.