Еволюція українсько-британських відносин в умовах широкомасштабної агресії Росії проти України - Черевко, Оксана (Український історичний журнал, 2023)
Мета — простежити характер, основні напрями та складові українсько-британського співробітництва в умовах широкомасштабної агресії РФ проти України. Методологія базується на принципах історизму, неупередженості, альтернативності, соціального підходу, а також історико-порівняльному й історико-системному методах. Наукова новизна полягає у відтворенні подій, процесів, явищ в українсько-британських відносинах на тлі російської агресії проти нашої країни. Основні результати. Проаналізовано еволюційні процеси, головні цілі, напрями співпраці держав та шляхи її втілення у сучасних умовах; простежено незмінність курсу на всебічну підтримку України з боку Великобританії; визначено роль державних і політичних лідерів Сполученого Королівства у процесі формування й реалізації міжнародної підтримки нашої країни. Висновки. Якісно новим етапом у двосторонньому діалозі стали події 2013—2014 рр., які продемонстрували готовність офіційного Лондона надавати всебічну консолідовану допомогу українському народу в дипломатичній, фінансовій, економічній, військовій, гуманітарній сферах. Політична філософія, яку сповідує Великобританія у сучасних умовах, полягає у світоглядному сприйнятті РФ як держави, що намагається розбалансувати світ, посиливши свій вплив. За таких умов Лондон, проголосивши стратегію «глобальної Британії», що має на меті намір залишатися впливовим гравцем на міжнародній арені, тепер уже поза ЄС, убачає в Україні надійного партнера у процесі реалізації спільної безпекової політики. Перспективи подальшого дослідження полягають у ґрунтовному аналізі стратегічних відносин Києва та Лондона, а також формування британсько-польсько-українського союзу, покликаного об’єднати зусилля трьох країн для протидії російській загрозі.