Приватне листування польського дипломата Я.С. Лося з ієрархами Української греко-католицької церкви - Биздра-Куш, Пауліна (Український історичний журнал, 2023)
Мета полягає в аналізі приватного листування польського дипломата Яна Станіслава Лося з митрополитом А ндреєм Шептицьким, єпископом Григорієм Хомишиним, митратом Титом Войнаровським, яке зберігається у фонді «Архів Лосів із Немець» Державного архіву в Любліні. Методологія дослідження побудована на принципах історизму, неупередженості, багатофакторності та всебічного аналізу. Наукова новизна теми відносин вищих представників Української греко-католицької церкви з графом Станіславом Лосем полягає в тому, що ці стосунки досі не були аналізовані, а більшість представлених матеріалів уперше вводиться в науковий обіг. У висновках відзначається, що розглянуте листування є свідченням епохи й ще одним джерелом для дослідження складної, а водночас цікавої теми громадського життя та політичної діяльності українців Східної Галичини, невідкладних службових справ Львівської митрополії, а також фіксує взаємини між представниками польської інтелігенції та УГКЦ.