Ще раз про кількість втрат унаслідок Голодомору: експертна оцінка - Гладун, Олександр; Левчук, Наталія; Воловина, Олег (Український історичний журнал, 2023)
Мета — оцінити якість Висновку комплексної судової статистично-криміналістичної експертизи від 3 грудня 2020 р. в рамках кримінального провадження № 22019000000000309 від 20 жовтня 2019 р. у частині визначення демографічних втрат унаслідок Голодомору 1932—1933 рр. Методологія базується на принципі неупередженості, критичній оцінці коректності використання понятійного апарату, інформаційної бази, кластерного аналізу та дотримання базових основ демографічної науки. Наукова новизна. Вперше всебічно досліджено й оцінено якість і коректність визначення демографічних втрат унаслідок Голодомору 1932—1933 рр. у Висновку комплексної судової статистично-криміналістичної експертизи від 3 грудня 2020 р. Основні результати. Проаналізовано коректність і повноту наведеної інформації щодо визначення демографічних втрат у попередніх дослідженнях, коректність використання термінологічного апарату та інформаційної бази. Також проведено аналіз застосованого інструментарію (вибірковий метод, кластерний аналіз, демографічні методи) й виявлено некоректність його використання. Висновки. Практично всі етапи судової статистично-криміналістичної експертизи містять суттєві вади методичного характеру, некоректне використання інформаційної бази та явно спрямовані на завищення втрат унаслідок Голодомору 1932—1933 рр.