Харківська оборонна операція (24 лютого — 14 травня 2022 р.) - Харук, Андрій (Український історичний журнал, 2023)
Мета полягає у відтворенні ходу подій Харківської оборонної операції, яка тривала з 24 лютого до 14 травня 2022 р. Новизна статті. Перше у вітчизняній історіографії комплексне дослідження важливої оборонної операції російсько-української війни. Методологія базується на застосуванні проблемно-хронологічного, методу аналізу та синтезу, а також використанні широкого кола офіційних і неофіційних джерел. Основні результати. Російське командування розглядало здобуття Харкова як одне з основних завдань на етапі повномасштабного вторгнення в Україну. З огляду на близькість до кордону, місто було атаковане вже в перші години війни. Однак захопити його з ходу, як це планувалося, не вдалося. Причинами стали грамотно організована оборона, а також недооцінка противником боєздатності українських сил, що призвело до виділення для наступу на Харків відверто недостатньої кількості військ. Ці чинники також не дозволили російському командуванню здійснити блокаду міста. На початку березня 2022 р. лінія фронту в районі обласного центру стабілізувалася. Росіяни займали позиції на його північних і східних околицях, ведучи періодичні обстріли. Таке положення зберігалося до кінця квітня, коли розпочався завершальний етап Харківської оборонної операції — український контрнаступ. У результаті до 14 травня російські війська було витіснено з району на північний схід від Харкова. Прорив облоги, окрім звільнення понад 20 населених пунктів, а також відкинення противника на кілька десятків кілометрів, створював серйозну загрозу для шляхів постачання ворожого угруповання на ізюмському напрямку. У результаті російському командуванню не вдалося реалізувати свій намір оточити та розбити українські війська на Донбасі. Проведений аналіз дозволив намітити перспективи подальших досліджень, які полягають у більш детальному вивченні ходу Харківської оборонної операції з наголосом на окремих її етапах й епізодах, пошуку нових джерел і введенні їх до наукового обігу.