Студентська аудиторія М. Грушевського у Львівському університеті: кількісна динаміка, етнічний склад, дидактичні преференції - Тельвак, Віталій (Український історичний журнал, 2023)
Мета полягає у встановленні кількісних параметрів, динаміки наповнення й етнічного складу студентської аудиторії М. Грушевського у Львівському університеті. Методологічне підґрунтя становить міждисциплінарний підхід. Особливий акцент зроблено на структурно-функціональному системному аналізі історіографічних фактів і порівняльно-історичному методі, виходячи з принципів неупередженості та історизму. Наукова новизна. Здійснено спробу комплексного аналізу студентської аудиторії М. Грушевського у Львівському університеті. Висновки. Доведено, що студентські каталоги Львівського університету постають найбільш вагомим джерелом для з’ясування особливостей науково-педагогічної праці М. Грушевського в галицьку добу його життя. Важливість цього документа полягає в тому, що завдяки його інформаційному потенціалу питання, в обговоренні яких раніше домінувала емоційно-спекулятивна складова, тепер отримали фактологічне підґрунтя для всебічного історіографічного аналізу. Досліджені каталоги переконливо атестують М. Грушевського як популярного викладача не тільки серед української, але й польської та єврейської молоді. Більшість її представників стали помітними діячами того часу, популяризуючи чи трансформуючи здобуті на студентській лаві історичні знання. Також удалося з’ясувати національну й ґендерну специфіку студентської аудиторії українського професора, відтворити різноплановість його дидактичних пропозицій, простежити особливості відвідуваності різних курсів тощо. Саме завдяки опрацюванню деканатських студентських каталогів можемо атестувати М. Грушевського авторитетним і затребуваним представником львівської університетської корпорації.