Азербайджан — Україна: парадигми двосторонніх відносин (1992—2022 рр.) - Мустафазаде, Парвана (Український історичний журнал, 2023)
Мета полягає в дослідженні специфіки азербайджансько-українських відносин у 1992—2022 рр. на основі азербайджанської джерельної бази та матеріалів Азербайджанського державного інформагентства «Азертадж» («AzərTac»). Методологія базується на залученні міждисциплінарного дослідницького інструментарію на стику політології та історії. Наукова новизна. Вперше вивчено важливі історичні події, які вплинули на формування двосторонніх зовнішньополітичних відносин Азербайджану та України 1992—2022 рр. з урахуванням договірно-правової бази, доповідей, інтерв’ю та офіційних зустрічей президентів країн, висвітлено позицію азербайджанських дослідників щодо проблеми анексії Криму. Висновки. Визначено основні етапи формування азербайджансько-українських відносин у вказаний часовий проміжок та доведено, що впродовж цього періоду вони набули стратегічного значення. Також виявлено основні проблеми в регіональному співробітництві в контексті російсько-української війни. Проаналізовано практику двосторонніх торговельних угод та співпрацю в енергетичній сфері, а також діяльність президентів Азербайджану й України з налагодження міждержавних зв’язків.