Політичні практики Б. Грінченка на зламі ХІХ—ХХ ст. у світлі еґо-документів (до 160-річчя від дня народження) - Клименко, Нінель; Беззуб, Юрій (Український історичний журнал, 2023)
Мета — за документами особового походження дослідити політичну складову громадської діяльності Б. Грінченка, з’ясувати його роль як ідеолога й організатора національних партій, виявити особливості позиції у стратегії, тактиці політичної боротьби. Методологія базується на деконструкції й переосмисленні текстів еґо-документів та системному поєднанні індивідуально-біографічного, суб’єктно-діяльнісного, соціально-типологічного підходів у визначенні місця Б. Грінченка у процесі політизації українського руху. Наукова новизна полягає в комплексному використанні еґо-документів для висвітлення концептуальної еволюції українського руху в обраний період, з’ясуванні ідейних позицій і практичних стратегій Б. Грінченка в політичному русі та партійному будівництві, які складно цілісно реконструювати лише за офіційними документальними джерелами. Висновки. Особистість Б. Грінченка та його ідейні переконання мали значний вплив на визначення програмних основ національного ліберально-демократичного руху, становлення політичного світогляду окремих діячів. Формування Б. Грінченком політичної парадигми національної роботи сприяло розгортанню масового політичного руху. Грінченкова концепція використання національно-культурної, просвітницької, виховної роботи в політичній діяльності виглядає цілком обґрунтованою філософією й перспективною практикою дій інтелігенції в інтересах української нації.