Гуманітарний вимір солідарності Європейського Союзу з Україною в повномасштабній російсько-українській війні - Герасимчук, Таміла (Український історичний журнал, 2023)
Мета — проаналізувати гуманітарний вимір солідарності Євросоюзу з Україною; розкрити зміст понять та основні механізми гуманітарної підтримки нашої країни у протидії повномасштабній російській збройній агресії. Методологія базується на системному й синергетичному підходах, дослідженні солідарності як стійкої функціональної системи відносин між державами-членами, інститутами ЄС, європейськими громадянами та Україною. Контент-аналіз документів союзу дає підстави для розмежування понять «гуманітарна допомога», «гуманітарна підтримка». Компаративний метод і статистичний аналіз відкритих джерел уможливлюють дослідження динаміки міграційних потоків з України та масових внутрішніх переміщень людей в Україні, що визначають потреби в гуманітарній допомозі й механізми солідарності ЄС з нашою державою. Наукова новизна полягає в розмежуванні понять «гуманітарна допомога» та «гуманітарна підтримка», виокремленні основних механізмів гуманітарної підтримки як важливої складової міжнародної солідарності ЄС з Україною задля протидії збройній агресії. Основні результати дослідження. Повномасштабна війна Росії проти України, спричинивши глобальний зсув в європейській і міжнародній безпеці, стала стратегічною геополітичною загрозою для всього цивілізованого світу. З перших її днів ЄС загалом та держави-члени мобілізували значні ресурси, щоб підтримати нашу країну в подоланні гуманітарної кризи. Європейський Союз надав і продовжує надавати не лише екстрену й гуманітарну допомогу, а також політичну, економічну, фінансову підтримку, що має гуманітарний вимір і спрямовується на інституційну стійкість, спроможність держави, соціальний захист громадян України як усередині країни, так і тих, хто знайшов захист в Євросою зі. З наданням Україні статусу кандидата на вступ до ЄС збільшилася гуманітарна підтримка, що включає технічну, макрофінансову, бюджетну допомогу, ґранти, позики, що спрямовані на підтримку соціальних виплат, освіти, охорони здоров’я, державних інституцій, громадянського суспільства. Гуманітарна допомога Україні координується через механізм цивільного захисту, повноправним членом якого наша країна стала у квітні 2023 р. Інструментом гуманітарної підтримки українців на території держав-членів ЄС став безпрецедентний механізм тимчасового захисту. Від початку широкомасштабного російського вторгнення Євросоюз і його держави-члени надали Україні гуманітарної підтримки на понад 38,8 млрд євро. Перспективи подальших студіювань визначаються актуальністю дослідження механізмів солідарності ЄС з Україною в різних її вимірах і проявах, політики Брюсселя щодо України у протидії російській збройній агресії задля перемоги нашої країни та побудови нової архітектури європейської безпеки.