Національно-екзистенційна герменевтика культурно-історичного буття українства: роздуми з приводу колективної монографії "Цивілізаційна ідентичність українства: історія і сучасність" - Киридон, Алла (Український історичний журнал, 2024)
Мета — на підставі опрацювання історіографічного доробку царини ідентичності (національної, цивілізаційної) увиразнити основні маркери та національні буттєві коди культурно-історичного поступу українства, підкреслюючи особливу вагомість порушеної проблеми в умовах граничної ситуації, котра актуалізувала необхідність переосмислення всіх складників буття нації та пошук нових парадигм розвитку — війни Росії проти України. Методологія ґрунтується на комплексному використанні наукових принципів (історизм, неупередженість, системність, наступність), а також застосуванні загальнонаукових, міждисциплінарних, спеціальноісторичних методів (узагальнення, компаративний аналіз, інтелектуальна рефлексія, історіографічний аналіз і синтез, історико-хронологічний, історико-порівняльний, системно-структурний, історико-генетичний, історико-типологічний) та підходів (інтерпретативний, культурно-історичний, цивілізаційний, системний, системно-миследіяльнісний, плюралістичний). Висновки. Повномасштабна російсько-українська війна сповнена граничних ситуацій, в яких особливого виняткового смислу набувають проблеми екзистенції, свободи, цивілізаційного вибору, формування довершеної національної ідентичності. Українська дійсність актуалізує потребу осмислення національних буттєвих кодів та окреслення світоглядних орієнтирів поступу нації. Вітчизняні науковці мають вагомий доробок, зокрема, в розробленні проблеми ідентичності, пропонуючи глибинний багатоаспектний аналіз, обґрунтовуючи власні підходи, випрацьовуючи дослідницький інструментарій, спонукаючи до осмислення цієї гетерогенної царини. Використовуючи метод інтелектуальної рефлексії, здійснено спробу увиразнити основні складники і смислові коди національно-екзистенційної герменевтики культурно-історичного буття українства. Труднощі, пов’язані з розв’язанням проблеми, зумовлені тим, що породжуваними дискурсами різні моделі національної ідентичності не завжди відповідають ментальним програмам індивідів, котрі становлять таку спільноту, як нація. Виборюючи перемогу у важкому протистоянні з російським агресором, ми конструюємо своє цивілізаційне майбутнє та вибудовуємо власну цивілізаційну суб’єктність. В умовах сьогодення ми є свідками кардинальної трансформації українського суспільства, переосмислення ціннісної парадигми, форматування / конструювання ідентичнісних параметрів, формування нової генерації українців. З позиції пошуку національного горизонту й цивілізаційної матриці українства, вкрай важливим видається звернення до методології національно-екзистенційної герменевтики культурно-історичного буття українства, яка через процеси національно-духовної ідентифікації та диференціації оприявнює причетність до загальних тенденцій буття й загальнонаціонального історичного, культурного, традиційного смислу.