«Я боялася, що якщо першу мене вб’ють, то хто буде батьку їсти варити»: розповідь мешканки с. Полісся на Чернігівщині про життя в окупації: Інтерв’ю записав та підготував до друку О. Васянович - Васянович, Олександр (Український історичний журнал, 2024)
Мета — формування джерельної бази усноісторичних свідчень про особливості життєвого устрою цивільного населення Чернігівщини під час повномасштабної війни Росії проти України, зокрема у с. Полісся Городнянської тергромади Чернігівської обл. Опинившись у тилу російських військ, мешканці села не стикалися з жорстоким поводженням окупантів, як це було в інших прифронтових районах, але також мусили пристосовуватися до нових умов життя. Основний метод — інтерв’ювання за апробованим у 2022—2023 рр. запитальником, який складається з питань про особливості воєнного повсякдення та стратегії виживання жителів. Інтерв’ю містить свідчення про численні зустрічі з окупантами, взаємодопомогу у селі, психоемоційну напругу та способи її подолання тощо. Наукова новизна. В науковий обіг уводяться усноісторичні свідчення про життя в окупації, облозі та в умовах активних бойових дій на Чернігівщині від кінця лютого до початку квітня 2022 р. Висновки. Задокументовані матеріали є важливою складовою джерельної бази новітньої історії України, зокрема щодо сегменту свідчень про особливості самоорганізації населення в умовах воєнного повсякдення