М.Грушевський у досягненні ідейно-культурної соборності та подоланні наддніпрянського партикуляризму в 1906–1907 рр. (за матеріалами щоденника) - Гирич, І. Б. (Український історичний журнал, 2016)
На основі щоденника, який повністю планується опублікувати в наступному році, поетапно простежено механізм перенесення наукової та політичної діяльності Михайла Грушевського зі Львова до Києва. Обґрунтовано його соборницькі проекти та шляхи їх реалізації. Розкрито ставлення «старої фамілії» (львівської) до ідеї переїзду в Київ та створення «нової фамілії» (київської), а також взаємини М.Грушевського з Київською громадою, журналами «Вік», «Громадська думка», «Рада» та петербурзькими українцями.