Проблема збереження територіальної цілісності Гетьманщини за царювання Петра І - Гуржій, О. І. (Український історичний журнал, 2015)
Висвітлюється процес територіального нищення Гетьманщини російським урядом під егідою Петра І. Ідеться про насильницьке перетворення українського автономного утворення на одну з імперських периферійних областей. Простежується динаміка відчуження етнічних земель українців і приєднання їх до Росії.