Самоідентифікація східних слов’ян у часи Русі - Моця, О. П. (Український історичний журнал, 2015)
Елементи самоусвідомлення давньоруського населення в період існування першої східнослов’янської держави ІХ–ХІІІ ст. зафіксовано в різних писемних джерелах і, насамперед, на сторінках «Повісті минулих літ». Нині можна виділити кілька рівнів самоназв тогочасних автохтонів. Найвищими з них були «слов’яни» й «руси» (іноді «русини», «русичі»). Більш низький рівень пов’язується з конкретним містом та його округою, інколи навіть до меж окремих земель-князівств. А ще один, нижчий, відноситься вже до сільського люду, який із погляду сучасної науки залишався в основному безетнічним.