"Колективний чоловік" на авансцені історії: Соціологізація минувшини в дослідницьких практиках М.Грушевського - Ясь, О. В. (Український історичний журнал, 2014)
Висвітлюється соціологізація минувшини в дослідницьких практиках М.Грушевського. Розглядаються впливи паризької соціологічної школи (Е.Дюркгайм, Л.Леві-Брюль) та візії «психології народів» В.Вундта на його студії 1920-х рр. Аналізуються трансформації дослідницького інструментарію М.Грушевського в контексті соціологізації історії.