Паралельні органи охорони порядку у Криму восени 1918 р.: проекти та реалії - Ледаков, О. М. (Український історичний журнал, 2014)
Досліджується процес створення в містах Кримського півострова альтернативних крайовій поліції (крайовій внутрішній варті) охоронних підрозділів наприкінці періоду діяльності уряду С.Сулькевича (підпорядкування, організаційна структура, комплектування, утримання). Розкрито реґіональні відмінності паралельних органів охорони порядку, зумовлені етнічною та соціальною специфікою окремих міст. Показано низьку ефективність аморфних, територіально розпорошених і заполітизованих паралельних охоронних підрозділів.