Шевченкова творчість: читання та суспільно-ідеологічні уявлення в Галичині ХІХ–ХХ ст. - Голик, Р. Й. (Український історичний журнал, 2014)
Простежується еволюція сприймання творчості й біографії Т.Шевченка серед галицьких українців упродовж ХІХ–ХХ ст. Розглянуто роль читання Шевченкових творів як чинника формування ментальності та ідеологічних пріоритетів мешканців краю. Висвітлюються форми культу поета, ставлення до нього представників різних соціальних рухів у контексті складної політичної й культурної історії модерної Галичини.