До питання історичних мотивів поезії "Мій Боже милий, знову лихо!.. - Усенко, П. Г. (Український історичний журнал, 2014)
Висвітлюються обставини появи Шевченкового вірша-протесту, аналізується його зміст та різноманітні інтерпретації контексту подій, які мали вплив на творчі рецепції автора.