Виправно-трудові табори та колонії на території УРСР в умовах голоду 1946–1947 рр. - Пилявець, Ю. Г.; Пилявець, Р. І. (Український історичний журнал, 2013)
Голод 1946–1947 рр. належить до числа досить детально досліджених подій в історії України. Водночас те, як ті обставини відбилися на виправно-трудовій системі, як вплинули на становище в’язнів, досі не розглядалося ані в українській, ані в російській історіографії. Представлена нижче стаття є першою спробою висвітлення цієї невідомої сторінки історії.