До проблеми настання феодальних відносин у східнослов’янському світі - Котляр, М. Ф. (Український історичний журнал, 2013)
Настання феодальних відносин у давньоруському суспільстві вивчалось у вітчизняній історіографії переважно в аспекті розвитку продуктивних сил і виробничих відносин, співвідношення різних форм володіння та власності на землю. Автор наголошує, що феодалізація полягала насамперед у заміні однієї системи зв’язків у суспільстві на іншу. Так було повсюдно в Європі, так було і на Русі. Розшарування суспільства, одна з основних ознак його феодалізації, відбите джерелами з початку Х ст., тоді як у земельні, майнові відносини давньоруська спільнота вступила лише в ХІ ст.