Національні історії в метанаративі процесу ґлобалізації: з європейського досвіду - Віднянський, С. В.; Мартинов, А. Ю. (Український історичний журнал, 2013)
У контексті дискусії щодо теоретичних і методологічних підходів до написання багатотомної історії України розглядаються проблеми взаємодії ґранд-наративів національних історій в умовах процесу ґлобалізації.