Реформи 1860–1890-х рр. у Російській імперії: сучасне трактування - Шевченко, В. М. (Український історичний журнал, 2012)
Запропонована читачам «Українського історичного журналу» стаття – останнє дослідження відомого науковця, доктора історичних наук, визнаного фахівця з аграрної історії України ХІХ – початку ХХ ст. Віктора Миколайовича Шевченка, який передчасно пішов з життя у червні цього року. Із сучасних методологічних позицій аналізуються причини, характер та наслідки реформ 1860–1890-х рр. у Російській імперії, дається критична оцінка висвітлення їх у радянській історіографії, зроблено спробу новітнього трактування тогочасних перетворень.