Життєвий подвиг Зиґмунта Сераковського (до 150-річчя повстання 1863 р.) - Усенко, П. Г. (Український історичний журнал, 2012)
Висвітлюється життєвий шлях одного з керівників антиімперського повстання, яке відбулося 1863 р. в Польщі, Литві, Білорусі та у Правобережній Україні – З.Сераковського. Значну увагу приділено його взаєминам із Т.Шевченком.