Зв’язки вчених Новоросійського університету із зарубіжними науковими центрами (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) - Іваненко, О. А. (Український історичний журнал, 2013)
На основі матеріалів Державного архіву Одеської області й опублікованих документів висвітлено зв’язки Новоросійського університету з провідними зарубіжними культурно-освітніми та науковими центрами другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Особливу увагу приділено відрядженням одеських учених до Австро-Угорщини, Німеччини, Франції, Італії, Греції, Болгарії, Румунії та інших країн, зокрема зв’язкам із зарубіжними слов’янськими громадсько-культурними діячами. Наголошується, що закордонні поїздки виконували не лише наукову, а й суспільно-політичну функцію, сприяючи поширенню в Російській імперії європейських цінностей.